Streekmuseum Baron van Brakell:
Één van de bezienswaardigheden om de hoek van het Wielseveld is het streekmuseum Baron van Brakell is gevestigd op het landgoed Den Eng in Ommeren.
Het museum heeft als doelstelling bezoekers te informeren over het verleden van de Betuwe aan de hand van een drietal thema’s:
– Wonen en werken in de Betuwe
– Streekgeschiedenis
– Boerenwagens uit het Rivierengebied
www.streekmuseumbaronvanbrakell.nl
Kasteel Amerongen:
Kasteel Amerongen is een prachtig pronkhuis uit de zeventiende eeuw. Het is lange tijd in bezit geweest van adel die invloedrijk waren in Nederland. Het Huys heeft nog steeds zijn oorspronkelijke inventaris uit de negentiende eeuw en is daarom uniek in Nederland. De Duitse Keizer Wilhelm II verbleef 1,5 jaar op Kasteel Amerongen toen hij na de Eerste Wereldoorlog asiel aanvroeg in Nederland. Wilhelm II tekende zijn troonsafstand in 1918 op Kasteel Amerongen en het bureau waaraan dit gebeurde, behoort vandaag de dag nog steeds tot de collectie van het Huys. Beleef de geschiedenis van Kasteel Amerongen en kom langs! Een absolute must-see van het Nederlands Erfgoed.
Buren:
Historie in elke straatsteen
In 1395 kreeg Buren stadsrechten en mocht stadsmuren gaan bouwen. Slechts één van de originele stadspoorten is overgebleven: de Buitenhuizenpoort. Ga door de poort en slenter langs de mooie bezienswaardigheden die het stadje bezit; historische gebouwen, stadsmuren en wallen met kanonnen, musea, de schitterende Sint Lambertuskerk met fraaie toren, het voormalig Weeshuis de waag, de stadspoort met poortgebouw en de molen ‘De Prins van Oranje’.
Wil je je nog meer verdiepen? De historie komt des te meer tot leven tijdens een stadswandeling onder leiding van een deskundige stadsgids. Voor informatie kunt u terecht bij Toeristen Informatie Buren.
Museum Flipje:
Het Flipje en Streekmuseum Tiel neemt u mee in de wereld van Flipje en zijn vriendjes.
Maar er is meer!
Sta voor de spiegel van de dunne dame en hoor wat zij te vertellen heeft, griezel bij de drie skeletten uit 1450, of verbaas je over het de overblijfselen van de eerste bewoners uit Tiel meer dan 5000 jaar geleden! Er is dit jaar speciale aandacht voor archeologie en de Romeinen.
Het is nooit stil in het museum. Kinderen kunnen er speuren, spelletjes doen of meedoen met de workshops die we regelmatig organiseren.
Kijk daarvoor op de website www.streekmuseumtiel.nl
Slot Loevestein:
In het oerhollandse rivierenlandschap, waar Maas en Waal samenkomen, liet ridder Dirc Loef van Horne in 1361 zijn kasteel bouwen. Toen ideaal om tol te heffen, tegenwoordig ideaal voor een dagje uit met gezin of collega’s.
In het kasteel, de voorburcht en het soldatendorp is voor iedereen van alles te beleven. In het museum leert u over Hugo de Groot, de Middeleeuwen en de Hollandse Waterlinie. Met spellen komt u meer te weten over kruit en wapens, en in de kelder kunt u de ervaring van hoogwater voelen. Iedereen krijgt een sleutel om alles mee te kunnen ontdekken. Beleef het!
Huis Doorn:
Keizerlijk landhuis en hofcultuur op de Utrechtse Heuvelrug
Huis Doorn ligt op een schitterend landgoed in een fraai park, aangelegd volgens de Engelse landschapsstijl. Huis Doorn is tegenwoordig een museum en één van de mooiste kastelen in de provincie Utrecht.
Huis Doorn dankt zijn bekendheid vooral aan de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Wilhelm vlucht na de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland en koopt Huis Doorn in 1919. De ex-keizer bewoont dit landgoed op de Utrechtse Heuvelrug van 1920 tot zijn overlijden in 1941.